EMDR

Home » Aanbod » EMDR

Behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, spannende gebeurtenis of ingrijpende medische handeling. Ook wordt EMDR toegepast als kinderen langdurig zijn gepest of een specifieke angst, bijvoorbeeld voor honden of liften, hebben ontwikkeld.

Bij EMDR worden elementen van verschillende therapievormen gecombineerd met beurtelingse stimulatie van beide hersenhelften. Dit wordt gedaan door middel van het volgen met de ogen van de vingers van de therapeut of tikjes die afwisselend door de therapeut op de linker- en rechterhand van het kind/jongere worden gegeven. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.

Doel EMDR

Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen.

Veel voorkomende klachten bij getraumatiseerde kinderen en jongeren zijn er steeds aan denken, nachtmerries, angsten, snel kwaad zijn, moeite met concentreren en slaapproblemen. Ook kunnen zij extra aanhankelijk zijn of lichamelijke klachten hebben zoals hoofd- of buikpijn.

De voordelen van EMDR

  • EMDR is een bewezen effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.
  • Het werkt snel. Bij kinderen is dat extra belangrijk omdat onverwerkte herinneringen de gezonde ontwikkeling kunnen remmen of blokkeren. Deze snelle behandeling voorkomt klachten op de lange termijn.
  • Kinderen en jongeren vertellen dat ze EMDR minder vervelend vinden dan ‘praattherapie’. Dit komt doordat zij bij EMDR niet lang aan de traumatische herinnering hoeven te denken. Sommigen vinden het raar, grappig of zelfs leuk om te doen.